Datum: 26.7.2021
Badatelský tým španělské University of Cadiz a portugalské University of Aveiro s odborníky výzkumné skupiny Biopol4fun vyvinul nový bioaktivní funkcionalizovaný plast. Je vyrobený z nanovláken celulózy a extraktu z listů mangovníku. Tento bioplast dokáže uchovat potraviny déle, než podobné nefunkcionalizované plasty.
Účelem tohoto nového typu obalu je udržet žádoucí vlastnosti potravin po delší dobu než soudobé plasty, aniž by bylo nutné používat chemické přísady. Samotný bioplast totiž funguje jako aktivní bariéra, která chrání potraviny. Důvodem je, že tento bioplast, který je rovněž biologicky rozložitelný, obsahuje antimikrobiální a antioxidační látky původem z extraktu listů manga. Účinnost těchto látek byla ověřena v in vitro experimentech. Bioplast také funguje jako účinný filtr UV záření z prostředí, což prodlužuje trvanlivost obalených potravin.
Jak potvrzuje spoluautorka výzkumu Cristina Cejudo z University of Cadiz, díky svému složení je bioplast schopný uchovat potraviny déle bez chemie.
Klíčové složky bioplastu pocházejí z biologického odpadu. Listy manga jsou ze zbytků po prořezávání pěstovaných mangovníků na experimentální španělské farmě „La Mayora“ institutu Institute of Subtropical and Mediterranean Horticulture v Malaze. Nanovlákna celulózy v bioplastu zase pocházejí z odpadu papírenského průmyslu.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnanci - Jak hledat a jak získat dobré zaměstnance?
Nabídka zaměstnání - Nabídka zajímavých zaměstnání
Nanočástice s mRNA mohou napravit genetické poruchy před narozením
Víceúčelová nanoléčba pomůže americkým mangrovům