Datum: 22.7.2024
Mochyně Physalis grisea, anglicky zvaná groundcherry, je pozoruhodná a současné málo známá plodina z čeledi lilkovitých, jejíž plody mají svůdnou chuť rajčete zkříženého s ananasem. Zelenina s chutí ovoce. Pěstuje se jako doplňková plodina na farmách v Severní Americe.
Joyce Van Ecková z amerického výzkumného institutu Boyce Thompson Institute už několik let vede projekt genetického vylepšování této mochyně Physalis Improvement Project. Cílem je přeměnit mochyni ze zahradní zvláštnosti na významnou plodinu, která by se mohla stát běžnou komoditou pultů s ovocem a zeleninou.
Mochyně Physalis grisea nabízí řadu předností. Její plody jsou výživné, mají jedinečnou lahodnou chuť a mochyni je možné ji pěstovat v rozmanitých klimatických podmínkách. Jak uvádí kolegyně Eckeové Savanah Marie Daleová, problém je v tom, že mochyně má některé nepříjemné vlastnosti, které komplikují její pěstování ve větším měřítku.
Rostliny mochyně jsou poléhavé, což ztěžuje pěstební zásahy. Zlozvykem mochyně je, že její plody po dozrání padají na zem, od čehož se odvíjí její anglické jméno. Kvůli tomu se obtížně sklízejí a jsou náchylné ke kontaminaci.
Překonat takové znaky klasickým šlechtěním by mohlo trvat celá desetiletí, pokud by takové úsilí vůbec uspělo. V projektu Van Eckové ale používají genetický editor CRISPR/Cas9, kterým dělají přesné zásahy do DNA mochyně a její vylepšování tím dramaticky urychlují.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Dale et al. (2024), Plants, People, Planet.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologií v České republice
Masarykova univerzita - Masarykova univerzita
Smrkancové nanoboty poháněné katalázou zasahují v hlenu
Látka pro pozastavené oživování kupuje čas při krizových situacích