Datum: 11.1.2021
Mléčné výrobky se možná brzy dočkají biotechnologické revoluce. Pracuje na tom výzkumný tým izraelské Tel Aviv University.
Lidé za tímto projektem věří, že v dohledné budoucnosti budeme v obchodech nakupovat mléčné výrobky, které budou mít stejnou chuť i vzhled, jako současné výrobky tohoto druhu – ale budou se lišit v jedné drobnosti. Nebudou pocházet z krávy, nýbrž z kvasinek.
Výzkum a vývoj kvasinkového mléka vede Tamir Tuller z Tel Aviv University, který spolupracuje s podnikatelem v potravinářských technologiích Eyalem Ifferganem. Společně založili startup se slibným názvem Imagindairy, který usiluje o doposud nevídanou věc – výrobu kravského mléka kvasinkami.
Jak uvádí Tuller, v jejich startupu jsou i potravinářští inženýři a experti ze Strauss Group, což je jeden z největších výrobců potravin v Izraeli. V současné době usilují o získání mléčných proteinů z kvasinek, které pak následně používají k výrobě sýru.
Stále je co vylepšovat. Produktivitu výrobního procesu, chuť výsledných produktů, a v neposlední řadě i jejich cenu. Nejde přitom o žádnou náhražku mléka, jako je například sójové mléko. Cílem Imagindairy je vytvářet produkty, které budou totožné s produkty, na jejichž počátku byla kráva. Dělají to tak, že vkládají kraví geny zodpovědné za tvorbu mléka do genomu kvasinek.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch brigád pro studenty
ZamÄ›stnanci - Jak hledat a jak zĂskat dobrĂ© zamÄ›stnance?
Genetičtà inženýři vylepšujà CRISPRem mochyni Physalis grisea
Nové antibiotikum pobije patogeny a ušetřà střevnà mikroflóru