Datum: 29.7.2011
Nová studie publikovaná v srpnu v časopisu Journal of Clinical Investigation přináší vysvětlení, proč mají lidé tendenci konzumovat tučné pokrmy - aby si zlepšili náladu. Dortík, čokoládový shake nebo smažené brambůrky, takovéto tučné potraviny potlačují u lidí pocity smutku.
Při pokusu vědci z University of Leuven ukazovali dobrovolníkům obrázky se smutnou tématikou a pouštěli smutnou klasickou hudbu. Pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI) snímali aktivitu mozku dobrovolníků, z nichž polovině podali mastnou kyselinu (dodekanovou kyselinu) a druhé polovině solný roztok. Výsledky ukázaly, že dobrovolníci, kteří obdrželi mastnou kyselinu, byli asi z poloviny v tak smutném rozpoložení jako ti, kteří konzumovali placebo. U obou skupin nezjistili rozdíl v pocitu hladu a plnosti. Tyto výsledky potvrdila i fMRI.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnání poptávka - Poptávkový formulář pro zaměstnavatele. Uveřejnění inzerátu zdarma.
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Editace genu LOG zařídí beztrnné rostliny
Pivo ve vesmíru: Vědci zkoumali vliv mikrogravitace na fermentaci