Hlavní stranaZpravodajstvíVědci proměnili celulózu na škrob

Vědci proměnili celulózu na škrob

Datum: 18.4.2013 

Tým Virginské polytechniky vyvinul technologii, s níž lze rostlinnou celulózu přeměnit na škrob. To by ve svém důsledku mohlo zásadně změnit pohled na celou řadu užitkových rostlin.

Už teď je jasné, že se ty nejčernější předpovědi o přelidněné Zemi nevyplní. I tak ale naši potomci budou vděční za každý rozumný zdroj potravin. Se zajímavým řešením se nedávno ozval tým Y.H. Percivala Zhanga, který dovede vyrobit škrob z celulózy. Škrob je přitom pro náš druh zásadním zdrojem potravy a a obvykle představuje 20 až 40 procent denní dávky kalorií.

Celulóza je oproti tomu naprosto běžný materiál v těle rostlin, kterým vyztužuje buněčné stěny. Je to vlastně nejhojnější biopolymer na planetě Zemi. Bylo by samozřejmě fantastické ji zpracovávat na škrob, protože bychom pak mohli získávat potravu prakticky z jakýchkoliv rostlin a uspořili tím spoustu cenné zemědělské půdy. Zhang a spol. dovedou z celulózy vytvořit lineární polysacharid amylózu, která je společně s amylopektinem hlavní složkou škrobu. Amylóza je jen obtížně stravitelná a představuje zdroj prospěšné vlákniny.

Podle Zhanga ale nejde jenom o jídlo. Škrob vyrobený z celulózy by se mohl stát skvělým materiálem pro výrobu biologicky odbourávatelných průhledných obalů. Také by mohl obstát jako materiál pro skladování velkého množství vodíku, čímž by přispěl k rozvoji vodíkové energetiky.

Zhang a spol. používají simultánní enzymatickou biotransformaci a mikrobiální fermentaci, která je podle nich vhodná ke komerční produkci. Nevyžaduje nákladné vybavení, teplo ani nebezpečné chemikálie a nevytváří žádný odpad. Součástí jejich technologie jsou magnetické nanočástice, na nichž jsou navázány klíčové enzymy, a které lze tím pádem snadno recyklovat  využitím magnetické síly.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme


Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn