Datum: 15.2.2011
Vědci z Newcastle University věří, že sumýš neboli „mořská okurka" by mohla hrát významnou roli v boji o záchranu našich moří.
Sumýš není jen slanou asijskou delikatesou bohatou na živiny, je také důležitou součástí mořského ekosystému. Pohybem, požíráním a mixováním sedimentu čistí mořské dno.
„Mořské okurky" se hojně se používají v čínské medicíně a kuchyni. Jsou bohatým zdrojem glukosaminu a chondroitinu, součástí potravinových doplňků.
Tým profesorky Seliny Steadové zkoumá potenciál „mořské okurky" jako přírodního čističe na rybích farmách po celém světě. „Chceme najít způsob čištění odpadu, který ve velkém měřítku produkují akvakultury tak, aby tyto aktivity měly jen malý nebo žádný dopad na oceánské dno. Chováním sumýšů na odpadu z rybích farem jsme schopni produkovat cennou potravinu a umožňujeme divoké populaci mořských sumýšů se obnovit. Také jsme našli řešení dopad chovu ryb," vysvětluje doktor Matthew Slater, odborník na sumýše.
Vlasta Stancová
Více informací na:
http://www.ncl.ac.uk/press.office/press.release/item/could-the-humble-sea-cucumber-save-our-seas
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnánà - poptávky - Možnost zdarma publikovat poptávaná zaměstnánà pro firmy a organizace
Zaměstnánà poptávka - Poptávkový formulář pro zaměstnavatele. Uveřejněnà inzerátu zdarma.
SyntetickĂ© nanokomplexy s RNA systĂ©movÄ› vypĂnajĂ geny v plodinách
BiohybridnĂ robot z mouky a ovsa pomáhá pĹ™i klĂÄŤenĂ semen