Hlavní strana

 

Biotech slovník


Zadejte hledaný pojem či výraz:

Vámi zadanému slovu odpovídají následující pojmy či výrazy:

Nenašli jste co jste hledali? Kontaktujte nás na adrese issn@gate2biotech.com

probiotika

Probiotikum je živý organismus přidávaný do potravin či krmiv, který má příznivě ovlivnit zdraví konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry. Typickým příkladem funkční potraviny obsahující probiotikum je jogurt. Někteří autoři rozšiřují toto základní pojetí probiotika nejen na organismus, ale též na mrtvé části mikrobiálních buněk. Některé nezávislé studie ale ukazují, že se konzumací těchto potravin téměř mikroflóra nemění. 

Nejčastějšími probiotiky jsou mléčné bakterie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium a některé další druhy: Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus a další.



probiotics

Probiotics are live microorganisms thought to be beneficial to the host organism. According to the currently adopted definition by WHO, probiotics are: \"Live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host\". Lactic acid bacteria (LAB) and bifidobacteria are the most common types of microbes used as probiotics; but certain yeasts and bacilli may also be helpful. Probiotics are commonly consumed as part of fermented foods with specially added active live cultures; such as in yogurt, soy yogurt, or as dietary supplements.

At the start of the 20th century, probiotics were thought to beneficially affect the host by improving its intestinal microbial balance, thus inhibiting pathogens and toxin producing bacteria. Today, specific health effects are being investigated and documented including alleviation of chronic intestinal inflammatory diseases, prevention and treatment of pathogen-induced diarrhea, urogenital infections, and atopic diseases.

The most known probiotics are bacteria Lactobacillus and Bifidobacterium and some other types e.x.: Enterococcus faeciumStreptococcus thermophilus etc.





Přátelské (probiotika) a nepřátelské bakterie.
Friendly (probiotics) and unfriendly bacteria.





CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn