Cystein (značka Cys nebo C) je v přírodě se vyskytující aminokyselina, která ve své molekule obsahuje thiololovou skupinu -SH.
Podílí se významně na struktuře bílkovin (tvoří disulfidové můstky) a na udržení přiměřeného oxidačně-redukčního prostředí v buňce. Vyskytuje se ve většině bílkovin, i když v některých jen v malém množství. Dále jej můžeme najít v cibuli, česneku, brokolici a ovsu. Používá se k léčbě otrav.
Pokud místo síry obsahuje selen, jde o selenocystein. Dekarboxylací cysteinu (po dalších úpravách) vzniká taurin.
Cysteine (abbreviated as Cys or C) is an amino acid with the chemical formula HO2CCH(NH2)CH2SH.
It is a semi-essential amino acid, which means that it can be biosynthesized in humans. The thiol side chain in cysteine often participates in enzymatic reactions, serving as a nucleophile. The thiol is susceptible to oxidization to give the disulfide derivative cystine, which serves an important structural role in many proteins.
When used as a food additive, it has the E number E920.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologií v České republice
Práce - Nabídky práce pro studenty
Vakcína ve spreji zatočí s úpornými infekcemi močových cest
Nanohroty účinně likvidují virus parainfluenzy