Peptidy jsou chemické sloučeniny organického původu, které vznikají spojením několika aminokyselin, takzvanou peptidovou vazbou.
Peptidy dělíme podle množství aminokyselin (přesněji aminokyselinových zbytků), z nichž jsou složeny.
Peptidy (ale i bílkoviny) bývají organismem syntetizovány jako neaktivní prekurzory, které se pak na místě působení mění na aktivní formu určitou chemickou změnou.
Některé významné peptidy: nisin, glutation, oxytocin, inzulin, endorfin a další.
Peptides are short polymers of amino acid monomers linked by peptide bonds. They are distinguished from proteins on the basis of size, typically containing fewer than 50 monomer units. The shortest peptides are dipeptides, consisting of two amino acids joined by a single peptide bond. There are also tripeptides, tetrapeptides, etc.
Amino acids which have been incorporated into a peptide are termed "residues"; every peptide has a N-terminus and C-terminus residue on the ends of the peptide (except for cyclic peptides). A polypeptide is a long, continuous, and unbranched peptide. Proteins consist of one or more polypeptides arranged in a biologically functional way and are often bound to cofactors, or other proteins.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce - Práce pro studenty a absolventy. Hlavnà i vedlejšà pracovnà poměr
Biotech dictionary - dictionary of biotech words
Krásnoočka vylepšená CRISPRem by mohla vyrábět biopalivo
Nanočástice pomáhajà při regeneraci vyčerpaných buněčných zabijáků