Datum: 9.8.2012
Populární nápoj letních měsíců - ledový čaj může přispívat k tvorbě bolestivých ledvinových kamenů. Ledový čaj obsahuje vysoké koncentrace oxalátů neboli solí kyseliny šťavelové, a právě z nich vznikají nejběžnější typy ledvinových kamenů.
Nejčastější příčinnou ledvinových kamenů je nedostatečný příjem tekutin, během léta k dehydrataci organismu může docházet následkem silného pocení. Dehydratace v kombinaci se zvýšenou konzumací ledového čaje zvyšuje riziko krystalizace solí v koncentrované moči.
U mužů se ledvinové kameny tvoří čtyřikrát častěji než u žen a riziko se výrazně zvyšuje po čtyřicítce. Zvýšené riziko je také u žen po menopauze s nízkou hladinou estrogenu a u žen bez vaječníků.
Vlasta Stancová
Slavoš Leoswald: Asi odborný článek (15.08.12 04:22)
Nejspíš se jedná o odborný článek, kde ani sama autorka neví o čem, že to vlastně píše. Inu okurková sezona je okurková sezona.
Normálně by mě přepadl strach z konzumace čaje :-) Už nebudu pít 10l ice tea, ale jenom 5l. (reagovat)
čaj room: Ledový čaj přispívá ke tvorbě ledvinových kamenů (15.08.12 08:04)
Zdravím.
V článku se nepíše, o jaké ledové čaje jde, zda to jsou takové ty, co s čaji nemají nic společného, které se prodávají v hypermarketech atp. anebo zda jde o ledové čaje vyrobené z čistého zeleného či černého čaje.
(reagovat)
Vlasta Stancová: Re: Asi odborný článek (17.08.12 02:43)
Vážený pane Leoswalde,
Cílem těchto sdělení je stručné zpravodajství, to je snad zřejmé na první pohled, pokud zpráva někoho zaujme, může podrobnosti získat po otevření odkazu „zdroj“, kde je k danému tématu více informací.
Mudr. Pavel Šácha nedoporučuje vyšší konzumaci než několik decilitrů ledového čaje denně (http://www.celostnimedicina.cz/aby-se-netvorily-ledvinove-kameny.htm).
Nicméně jak jste sám podotknul, zahrady jsou plné okurek, slunce svítí a není důvod se snižovat k bezdůvodnému urážení.
Přeji Vám hezký den bez ledvinové koliky a doporučuji zařadit do pitného režimu vodu.
(reagovat)
Vlasta Stancová: Re: Ledový čaj přispívá ke tvorbě ledvinových kamenů (17.08.12 03:17)
Dobrý den,
zpráva se týkala komerčně prodávaných ledových čajů, jejichž obliba hlavně v letních měsících strmě stoupá a jejich nadměrná konzumace není prospěšná. Samozřejmě i doma připravované silné čaje podávané s ledem obsahují šťavelany, nicméně ty nejsou tak dostupné a nekonzumují se v takových objemech. Šťavelany obsahuje třeba i špenát, rebarbora, červená řepa, fazole, čokoláda, ořechy nebo maso. Cílem zprávy bylo upozornit, že nadměrná konzumace ledového čaje může, zejména u citlivých osob, vést ke tvorbě ledvinových kamenů. Více informací můžete získat na http://www.loyolamedicine.org/News/News_Releases/news_release_detail.cfm?var_news_release_id=973441850
Hezký den
(reagovat)
Váš komentář:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Asertivita - BuÄŹte asertivnĂ. Asertivita a jak na to.
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Nanočástice s mRNA mohou napravit genetickĂ© poruchy pĹ™ed narozenĂm
Nanotransportéry s genovou léčbou spravujà u myšà ploténky