Datum: 14.12.2022
Mít dostatečný přísun vitamínu nemusí být úplně jednoduché. Nová technologie umožňuje smysluplně přidávat vitamíny do běžných jídel. Tým MIT vytvořil polymerové mikročástice s vitamínem A, které je možné přidat například do mouky. Přečkají skladování i vaření a dopraví svůj náklad do těla strávníka.
Nedostatek vitamínu A může vést k závažným zdravotním komplikacím, například v imunitním systému. Může způsobit i slepotu. Pokud se přidává do potravin, nevydrží dlouho v aktivní formě a přínos z takového jídla je pak zcela zanedbatelný. Tým MIT, který vedla Ana Jaklenecová dokázal vitamín A ochránit takovým způsobem, že se z něj stal účinný přídavek do potravin.
Jak říká Jaklenecová, vitamín A je velmi významná složka výživy. Zároveň má ale dost nestabilní molekulu. S kolegy chtěli vitamín A v aktivní formě dostat do potravin, jako jsou kostky bujónu nebo mouka, a zajistit, aby vydržel skladování i vaření tak, že zůstane biologicky aktivní a bude po snězení vstřebán.
Klíčovou součástí zmíněných mikročástic je polymer BMC (Basic Methacrylate Copolymer), s nímž měli badatelé zkušenosti z dřívějších podobně zaměřených výzkumů. Navíc je tato látka schválená americkou agenturou FDA jako složka léků a potravinářských doplňků. Rovněž je považována za bezpečnou.
Badatelé vytvořili mikročástice obsahující BMC a vitamín A, jejichž velikost byla 100 až 200 mikronů. Následně je obalili tukem, aby se neslepovaly k sobě. Mikročástice obstály v testech, v nichž vydržely UV záření, vysoké teploty i vařící vodu.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku:
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Nabídky zajímavých brigád pro studenty
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Pivo ve vesmíru: Vědci zkoumali vliv mikrogravitace na fermentaci
Nanoživiny pro plodiny mohou snížit zátěž těžkými kovy a zvýšit úrodu