Hlavní stranaZpravodajstvíTransgenní kukuřice vypne houbám nebezpečný aflatoxin

Transgenní kukuřice vypne houbám nebezpečný aflatoxin

Datum: 13.3.2017 

Vědci Arizonské univerzity nalezli slibný postup, jak by mohli zamezit každoročním ztrátám milionů tun plodin, k nimž dochází kvůli houbovým infekcím. Díky němu by mohlo dojít ke dramatickému zlepšení bezpečnosti potravin, především v rozvojovém světě. 

Badatelé vyvinuli transgenní rostliny kukuřice, které produkují malé molekuly RNA. Ty jsou svým působením schopné zabránit houbám ve výrobě vysoce toxického aflatoxinu. Aflatoxin je tak nebezpečný, že i v malém množství může znehodnotit celou sklizeň.

Než se nová technologie ochrany plodin před aflatoxiny dostane na pole po celém světě, tak ji ještě čeká rozsáhlé testování a ověřování bezpečnosti pro lidské zdraví. Už teď se ale ukázalo, že když transgenní rostliny napadne příslušná houba, tak v ní kukuřice potlačí hladinu aflatoxinu pod detekovatelné množství.

Plodiny po celém světě ohrožuje infekce různých druhů hub rodu Aspergillus, které jako své sekundární metabolity produkují aflatoxiny. Jsou to jedy, které narušují růst dětí, zvyšují riziko rakoviny jater nebo také dělají lidi zranitelnějšími vůči závažným infekcím, jako je například onemocnění virem HIV anebo malárie.

Výzkum, který vedla Monica Schmidt a financovala nadace Bill and Melinda Gates Foundation, zkoumal využití přirozeného biologického mechanismu RNA interference jako zbraně proti aflatoxinu. Tento přístup, zvaný HIGS (Host-Induced Gene Silencing), postavili na předchozích zjištěních, podle kterých si během procesu infekce houba a její hostitel vyměňují malé kousky nukleových kyselin.

Transgenní kukuřice vyrábí ve svých klasech krátké molekuly RNA s asi 20 bázemi, které procházejí do houby. Tam pak sabotují produkci aflatoxinu a sklizeň je v bezpečí.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse

Miloš Petráček: Plesnivé potraviny... (23.03.17 06:39)

Znamená to snad, že budeme moci bez obav konzumovat plesnivé potraviny, protože nebudou obsahovat aflatoxin? (reagovat)


Váš komentář:







 

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn