Datum: 25.4.2012
Potraviny bohaté na vlákninu poskytují dobrou ochranu proti kardiovaskulárním chorobám, a to zejména u žen. Vyplývá to z výsledků nové studie, která byla nedávno publikovaná v časopise PLoS One. Studie mapovala stravovací zvyklosti více než 20 000 obyvatel švédského města Malmö a zaměřovala se na riziko kardiovaskulárních chorob. Analyzovali důležitost 13 různých živin (vliv vlákniny, tuků, bílkovin a sacharidů).
„Ženy, které konzumovaly stravu bohatou na vlákninu, měly téměř o 25 % nižší riziko kardiovaskulárních chorob ve srovnání se ženami konzumujícími stravu s nízkou koncentrací vlákniny. U mužů byl blahodárný účinek vlákniny méně výrazný. Nicméně výsledky potvrdily, že dostatek vlákniny muže chránil přinejmenším před mozkovou mrtvicí." Vysvětluje Peter Wallström, vědec z Lund University a první autor článku.
Přesný důvod rozdílného působení vlákniny na jednotlivá pohlaví zůstává nejasný. Pravděpodobným vysvětlením je, že ženy konzumují vlákninu ze zdravějších zdrojů než muži. Ženy jedí spoustu vlákniny ve formě ovoce a zeleniny, zatímco nejvýznamnějším zdrojem vlákniny u mužů je chleba.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnání pro studenty - Nabídky zajímavých zaměstnání pro studenty
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Důmyslné nanočástice s RNA posilují reakci imunity proti nádorům
Plasty dovede rozkládat asi 20 procent bakterií