Datum: 4.12.2019
Potravinové alergie představují stále větší problém. Celou řadu lidí omezují v jídle a komplikují jim život. Nový výzkum britských odborníků ale ukazuje, že když jsou velmi malé děti vystaveny určitým potenciálním alergenům, tak se u nich méně rozvíjejí alergie. A funguje to, i když děti úplně nedodrží předepsaný postup.
Studie s pěkným názvem Enquiring About Tolerance (EAT) zahrnula více než 1 300 malých dětí z Anglie a Walesu. Badatelé děti rozdělili do dvou skupin. Polovině z nich podávali jídla považovaná za účinné alergeny, jako jsou arašídy a vajíčka, již od tří měsíců věku, současně s klasickým kojením. Druhá polovina dětí dostávala taková jídla, až když jim bylo šest měsíců.
Výsledky experimentu jsou velmi přesvědčivé. U dětí, které dostávaly alergeny již od tří měsíců, se později rozvinulo mnohem méně alergií, nežli u dětí ze druhé skupiny. Platí to i pro děti, u nichž se již na počátku výzkumu vyskytly náznaky alergie. U těchto dětí se v případě, že dostávali alergeny od tří měsíců, rozvinula alergie jen v 19,2 procentech případů. U dětí ze druhé skupiny to bylo v 34,2 procentech případů.
Zároveň se ukázalo, že u dětí, u nichž se na počátku studie neobjevovaly žádné známky alergie, podávání buráků a vajíček nijak nezvýšilo riziko pozdějšího rozvoje alergií. To je zcela v rozporu s dřívějšími doporučeními, podle nichž by se malé děti měly vyhýbat alergenním potravinám minimálně do stáří šesti měsíců. Jak se zdá, matky by ve skutečnosti měly postupovat spíše opačně.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce - Práce pro studenty a absolventy. Hlavní i vedlejší pracovní poměr
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Nepřehlédněte sérii workshopů „Udržitelnost v praxi: ESG, Cirkularita a trendy pro firmy“
Purpurové bakterie se mohou stát továrnami na bioplasty