Datum: 9.7.2012
Vědci z University of Warwick studovali příznivé účinky jahod na zdraví kardiovaskulárního systému. Tým profesora Paula Thornalleyho zjistil, že extrakt z jahod příznivě aktivuje bílkovinu Nrf2, která podporuje antioxidační a jiné ochranné účinky. Tento protein snižuje lipidy a cholesterol v krevním séru, jejichž zvýšené hodnoty ukazují na problémy srdečně-cévního systému.
Toto je poprvé, co bylo dokázáno, že extrakt z jahod aktivně stimuluje bílkoviny, které nás chrání před onemocněním. Zdá se, že jahody také snižují riziko cukrovky. Nyní vědci budou hledat „nejzdravější" odrůdy jahod, nejvhodnější způsob zpracování či servírování a zjišťovat jaké množství zajistí optimální zdravotní přínosy.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnání - Nabídky i poptávky zajímavých zaměstnání
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Proaktivní vakcína Quartet Nanocage je účinná i proti koronavirům, které se zatím nešíří
Biomasa bakterií Rhodovulum představuje excelentní dusíkaté hnojivo